Persatuan Arkitek Malaysia (PAM) 2006 Election

Persatuan Arkitek Malaysia (PAM) 2006 Election

Updated: February 4, 2014

Sponsored Links

pam

Prepare to be Ang.ism by Mr.Ang. Who said time travel is impossible, all you have to do is to visit PAM’s website, the overall layout is horrible. From the humble beginning of June 2002 until today, there is no changes in the layout. We’re talking about art here mr.council members; the PAM official website is a very good example of bad web design. Use the Wayback Machine and search key in www.pam.org.my . Wayback Machine is a web archieve of all the webpages found online since the digital age.

Now take a good look at RAIA’s website and compare it with Malaysia’s PAM website. I’ve emailed the webmaster and this is the reply:

Firstly, let me thank you for your email dated 9 July 2006 and for taking time to view and comment on our PAM Website. Thanks as well for providing us the link to the RIBA website.

The PAM website is an on-going effort and is conceptualized to provide a balance of info on various topics of interest to our members. We’ve noted your comments and will take these into consideration appropriately.

One of Limkokwing’s former lecturers – Mr.Ang Chee Cheong is currenty going for the deputy president post. He reminds me of Disney’s cartoon character Stitch. Maybe it’s because he love to wear those Hawaiian Hu-Lala shirt. Visit his blog – Ang.ism, below is a short quote from his blog:

As a former a council member for 3 years, I have decided to contest this year’s election as I feel that I have yet ideas and initiatives to contribute. I am motivated also by the urge to see a PAM council that is not controlled by factions or interests. Claims of ‘continuity’ and ‘teamwork’ in reality only reinforces a culture of Entitlement, where serving council members feel they are ‘entitled’ to certain positions and promotions as reward.

Why Ang.ism? Well, according to Mr.Ang, he was speechless when one of his disciples a.k.a student asked him about the type of architecture he practices. After a few days, the finally found the answer – the type of architecture he is currently practicing… which is Ang.ism.

You have my vote Mr.Ang, but maybe not now because I’m not a PAM member, perhaps in another 10 years time. I think the organization need new blood, we’re the future and those old rugged council members are the past… not really the past, its just that the council has done almost nothing to promote architecture in Malaysia, for example the proposed demolition by our Malaysian government on the Coliseum Cinema – May I ask what has PAM done? The council is only motivated by money and not passion.

We need new blood.

98 Comments

  1. izat
    May 4, 2008

    Bagaimana hendak mendaftar sebagai pelukis pelan dan syarat-syaratnya ?

    Reply
  2. sharifah atiqah
    June 24, 2008

    is the united college sarawak regonation by PAM?

    Reply
  3. Nazlina Hussin
    July 5, 2008

    Hi,

    I just published a new web site, maybe you can have a look at this Architectural scale model site, it is still growing.

    Thanks,
    Nazlina
    http://www.scale-model-art.com

    Reply
  4. azy
    September 5, 2008

    i’d given asgment on ‘contract that ptactice in malaysia’ can anyone tell me where can i found those information..
    my email..
    azy_yati007@yahoo.com

    Reply
  5. ellie
    September 6, 2008

    mcm mana nk wat dsign ruang tidur guna cara lukisan keratan???

    Reply
  6. fahmi fawwaz
    October 6, 2008

    saya memerlukan pendapat rakan2 yang berpengalaman. saya akan menduduki peperiksaan SPM tahun 2009. oleh itu saya perlu mengambil kelas tuisyen. saya berminat untuk memasuki dunia arkitek, dalam kata lain saya ingin menjadi arkitek. unutk itu saya akan mengambil kelas tambahan untuk subjek lukisan kejuruteraan. saya perlu pendapat rakan2 yang berpengalaman.. :

    1. apakah peluang kerjaya sebagai arkitek terbuka di malaysia?

    2. ada rakan2 yang mengatakan di malaysia kerjaya sebagai arkitek “susah cari makan” berbanding belajar di universiti2 di luar negara dan bina kerjaya di sana, betul ke?

    3. apakah subjek yang penting, yang perlu saya focus@score dalam SPM nanti?

    tolong send jawapan dan pandangan saudara/saudari ke fahmifawwaz@yahoo.com…. terima kasih…

    Reply
  7. ckin
    October 16, 2008

    what is the condition of tendering for PAM?

    Reply
  8. nad
    October 25, 2008

    boleh saya mintak PAM 1998 form of contarct full content…???

    Reply
  9. nad
    October 26, 2008

    hye… apa perbezaan di antara pam 1998 dgn pwd 10/83… tlng email sya … syarul88@yahoo.com

    Reply
  10. BaBy_QuE
    November 28, 2008

    Hye…
    Sy student dr Yayasan Pelajaran Johor….
    Sy akan menamatkan pelajaran sy pd June 2009 dlm bidang sijil Pelukis Pelan Senibina Tahap 3.
    Oleh itu,sy ingin mencari peluang pekerjaan bg bidang sy ini.
    Dimanakah Syarikat Arkitek yg terdpt di Johor…
    Boleh bg alamat n num telefon x????
    Saya berminat untuk bekerja di Johor Corporation.
    Adakah sy layak?????

    Reply
  11. liya
    December 4, 2008

    sy nak cari peluang pekerjaan dalam bidang nie…

    Reply
  12. zty
    December 9, 2008

    saye nak cri kerje sebagai cad draught person…

    Reply
  13. Siti Khairiah
    January 4, 2009

    Salam sejahtera.

    Anak saya baru menduduki tingkat empat setelah berjaya mendapat 7A 1B (geografi) dalam PMR ’08. Dia bercita-cita untuk menjadi seorang arkitek. Apakah aliran/bidang akademik yang bersesuaian bermula tingkatan empat dan seterusnya? Maklum balas dari tuan amat saya hargai.

    Reply
  14. !X#4m
    January 10, 2009

    mencari idea melukis pelan

    Reply
  15. 3m4h
    January 10, 2009

    slm sejahtera,
    boleh tak saya ingin mendapatkan statistik pendapatan arkitek di malaysia?

    hubungi saya
    iemah_86@yahoo.com.my

    Reply
  16. ThanatosXIII
    January 12, 2009

    Syarat2 nak jadi arkitek?Jauh lagi perjalanan tu.Mula2 kena jadi pelukis pelan dulu.Belajar tentang bangunan dan kejuruteraan.Kerja kontraktor pun kena ambik tau.Belajar dengan mendalam.Umur diwajibkan 40 tahun keatas untuk apply jadi Arkitek.
    Dah sedia,mohon lesen arkitek.Tapi sebelum tu,bersedia la dengan ilmu didada…pasal diorang akan tanya ‘random stuff’ ape2 tentang bangunan.Tak dapat jawab,sedia balik rumah je la.

    Reply
  17. nuerulle
    January 27, 2009

    nk join persatuan nie,bley?
    ade syarat2 ker?

    Reply
  18. aieUiTM
    January 29, 2009

    mana ada panjang macam tu utk jd arkitek..
    klo nak tau lebih lanjut n lebih mendalam untuk dunia arkitek,leh datang kat mana university kt malaysia yg ada wat jurusan ni..

    ei,memandai je sampai 40tahun..
    macam orang lain jgk..yang penting minat n cekal..

    kne la pandai bawak diri..arkitek manusia biasa jgk..klo sampai 40tahun bru leh,kalah la doctor..ingat dunia arkitek ni teruk ker?

    mencabar wei..anything about architect liestyle,leh contact PAM members..

    klo yang bru nak cuba2 dengan dunia ni, sila2 la..

    syahir cs
    bachelor in architecture (HONS)
    Universiti Teknologi Mara

    Reply
  19. aieUiTM
    February 8, 2009

    salam…
    spjg dok tgk blog ni mcm2 bnd timbul..
    nmpk mcm ada org x phm tentang aliran senibina ni..
    cara2 nk join PAM, nak amek aliran senibina, nak cari tmpt sesuai utk bekerja, sume ada problem..mslh ni..
    anyway, ape2 mslh leh la citer lanjut..
    mne2 PAM members yg tgk blog ni leh la komen serba sket..
    tlg dorg2 ni..lg2 yg nk wat perancangan awal utk anak2..
    PENTING tu!!
    ok,komen ni utk spe2 yg berkenaan utk amek aliran senibina..
    aliran senibina ni leh dimulakan lepas SPM secara dasarnye..klo mne2 ada ayah or mak yg ada firm akitek sendri, tu lain citer..
    ni yg nk belajar dr awal..korg sume mesti pilih aliran pembelajaran berkaitan senibina..pelukis pelan pun leh..mula dr awal pun ok..tp skrg dah ada peluang trus gi sijil dlm aliran senibina & diploma senibina..ikut la flow yg btol..bukan main nk skip je..yg pasti,sijil leh skip..
    klo mula dr diploma,leh amek kt mne2 Universiti @ politeknik yg ada..IKM pun ada rasanye..Universiti yg ada tawarkan kursus ni termasuklah UTM,UiTM,USM,UIA,UM(baru ada)..politeknik lak sy x pasti,tp rasanye Politeknik Melaka ada..klo dalam peringkat diploma, rata2 institusi dah ada recognize dr LAM (lembaga arkitek malaysia) dalam peringkat 1 (part1)..(dalam fasa ni,korg leh jd TA (technical assistant)..kira mcm pembantu arkitek jgk..klo nk truskan belajar,leh truskan ke peringkat degree,ijazah..dapat peringkat 2 (part2)…
    pastu lak,lepas abis leh jd penolong arkitek @ arkitek..(xpasti)..
    tunggu 2 tahun wat practice arkitek..amek test kat LAM untuk dapatkan part 3..lepas dapat tu, leh la jd arkitek bertauliah..leh sain projek n ada tjwb besar..
    silap2, leh jd arkitek muda..xsampai la 40thun..by 26 leh jd arkitek bertauliah..
    ok?

    so,ape2 berkenaan dunia arkitek leh la tulih kt blog ni..mne2 org yg tau,leh la komen..sy pun kurang pandai,ape2 yg tau je leh kongsi..

    & utk org yg tak tau ape2,jgn wat pening org lain, jgn nk ssh kan org..x baik..

    salam..
    syahir cs
    bachelor in architecture (HONS)
    Universiti Teknologi Mara

    Reply
  20. hanamasaki88
    February 8, 2009

    hmm…saya berminat nak menceburi bidang nie..tapi mse 3tahun lepas isi borang saya ditawarkan sambung dlm bidang statistik..n akan grad dip tgh tahun nie..so klo nak sambung blajar leh kew trus amik deg architecture or kne amik dr dip semule??hmm or leh kew bdng nie wat pjj???and klo nak ceburi bidang nie syarat wajib kene pandai drawing kew??i mean lukisan..tp mse sek lu amik major lukisan kejuruteraan so basic ad la…minta tolong sesapa yg can help me give some xplaination atau sebarang pendapat…

    Reply
  21. hanamasaki88
    February 8, 2009

    hmm…saya berminat nak menceburi bidang nie..tapi mse 3tahun lepas isi borang saya ditawarkan sambung dlm bidang statistik..n akan grad dip tgh tahun nie..so klo nak sambung blajar leh kew trus amik deg architecture or kne amik dr dip semule??hmm or leh kew bdng nie wat pjj???and klo nak ceburi bidang nie syarat wajib kene pandai drawing kew??i mean lukisan..tp mse sek lu amik major lukisan kejuruteraan so basic ad la…minta tolong sesapa yg can help me give some xplaination atau sebarang pendapat…

    email saya di putz_berry88@yahoo.com

    Reply
  22. hanamasaki88
    February 8, 2009

    hmm…saya berminat nak menceburi bidang nie..tapi mse 3tahun lepas isi borang saya ditawarkan sambung dlm bidang statistik..n akan grad dip tgh tahun nie..so klo nak sambung blajar leh kew trus amik deg architecture or kne amik dr dip semule??hmm or leh kew bdng nie wat pjj???and klo nak ceburi bidang nie syarat wajib kene pandai drawing kew??i mean lukisan..tp mse sek lu amik major lukisan kejuruteraan so basic ad la…minta tolong sesapa yg can help me give some xplaination atau sebarang pendapat…
    email putz_berry88@yahoo.com

    Reply
  23. ct
    February 18, 2009

    saya baru sahaja menamatkan pengajian dalam bidang seni bina di politeknik ungku omar…
    skrg sy mencari pekerjaan…sy ingin mengetahui syarikat-syarikat arkitek yang memerlukan khidmat sebagai pelukis pelan..

    email sy di..skyline87_as@yahoo.com

    Reply
  24. edy
    February 19, 2009

    my compony looking for a qualified designer
    ability in autocad n 3d max..
    do email me ur resume at

    edydesigner.link@gmail.com

    Reply
  25. Pelukis Pelan
    February 22, 2009

    Ada sape2 yg nak join komuniti planlulus boleh gi ke planlulus.com. Anda bole dpt. Info mcm2.

    Reply
  26. ires
    February 24, 2009

    saya pelajar sains tulen spm 09,ambil subjek tambahanseni visual…adakah ianya m’bntu utk ambil bidang architecture??

    Reply
  27. MOHD AL-HUSAIRY BIN OSMAN
    March 2, 2009

    assalamualaikum, skarang ni tngah tunggu rezab SPM, sy minat dengan pembelajaran akitek, sy lepasan sekolah men. keb, rusila..
    sy mahu pertolangan macam mana mahhu borang kmasukkan ke ILP. IKM. IKBM. SECARA ONLINE
    KALU ADA EMAILKAN.. daus2311@yahoo.com.my

    Reply
  28. aieUiTM
    March 9, 2009

    mm..makin meriah tempat ni..
    bru bpe hr x jenguk..
    oh,hanamasaki..
    leh jer klo nk join architecture..
    try ar apply..amek architecture part 1 dlu..skrg architecture part 1 ada deg dh..
    leh jer join..uitm pun ada..ahaks..

    utk ct lak..
    nk cri kjer eh?ok,ct leh try tgk kt laman web pam or lam (lembaga arkitek malaysia)
    situ byk firm2 yg leh apply kjer kt sne..ok?

    utk husairy lak,aku xtau cmner nk apply ILP. IKM. IKBM. SECARA ONLINE..tp try ar tgk kt kementerian pengajian tinggi..ok?

    utk ires,ko leh try jer msuk architecture ni..sblm masuk,try tanyer2 dlu..try phm aper tu architecture dlu..klo btol2 minat,apply..sedia la..ada temuduga dlu biasanyer..

    Reply
  29. syazana
    March 15, 2009

    untuk memilih kerjaya arkitek apakah syarat2 kelayakannye untuk spm??
    dan apakan institut yang perlu di ambil selepas spm?

    Reply
  30. zana
    March 15, 2009

    apakah syarat2 untuk kerjaya arkitek?

    Reply
  31. Shamsul
    March 15, 2009

    Assalamualaikum.. abg syhr cs, sy nk tmpg ty sket. sy bru je lpas spm. Alhamdulillah dpt 10a 1b. sy minat gler dgn bdg senibina ni. sy tgh pening kpala otak nak p matrik ke, asasi ke sarjana muda sains(senibina) kt uitm. program ni setaraf dgn diploma. sy nk tau, kalau lps buat sarjana 2, nk sambung degree plak brapa tahun? sya tkut lama ja. TQ..

    Reply
  32. Hasib
    March 15, 2009

    Salam.. sya p mngalami masalah yg sma ngan saudara shamsul.. sya hrp abg syahir cs dpt bantu kami.. Thnx.. Salam..

    Reply
  33. Shamsul
    March 15, 2009

    salam.. sya bru ja lps hbis spm.. alhamdulillah sy dpt 10A 1B.. sy nk mntak pndapat abg syahir cs.. sy tgh pening kpala otak dk pkiq nk pilih sma ada nk amik asasi sains or mtrik ataupn sarjana muda sains seni bina uitm.. program ni staraf ngn diploma kan? brapa tmpoh masa yg kna blaja utk degree lpas abes sarjana 2.. thnx

    Reply
  34. sya
    March 19, 2009

    hi guys.saye lepasan spm 08 n nk apply utk dip seni bina ..tp sayer x amik lukisan kejuruteraan..so bole ke kalu saye nk apply dlm dip seni bina tu??n ape di maksudkan dgn ‘temuduga bkn pendidikan’…ape ek yg biasanye dorang akn tye??saye ade try apply kat Utm utk dip senibina ni ni…so sape2 yg tau pliz bitau saye ek..tq.email kat sya_greenkopa@yahoo.com.my

    Reply
  35. nabila
    March 20, 2009

    salam..
    sy nk bertanyakan tntg syarat2 untk mnjd arkitek dan kelayakan result SPM???
    berapa tahun belajar untk mnjd seorang arkitek yang bertauliah??
    apakah peluang untuk bekerja sebagai seorang arkitek terbuka di Malaysia??
    sy sekarang form 4 dan ambil aliran sains..xpe ke klo sy ambil aliran sains..lari x dengan kerjaya yang saya nak ceburi itu??
    terima kasih kerana sudi membaca comment sy ini…
    malkum balas dari pihak tuan/puan amat sy hargai..
    tolong la sy k
    terima kasih sekali lagi…

    Reply
  36. anwar
    April 10, 2009

    nak praktikal leh x????

    Reply
  37. Fena
    April 14, 2009

    Akum…..brapa tahun untuk tempoh belajar dalam bidang arkitek?

    Reply
  38. lilo
    April 15, 2009

    lau skm tahap 1 lh ker jd pelukis pelan?lau de email sy at lilostich_oct86@yahoo.com

    Reply
  39. hidayah
    April 18, 2009

    saye dpt temuduga di uitm tuk cos senibina dalaman..
    sy nk tau..senibina dalaman nie blaja ape?
    t dah grad..kije ape?
    xplain sikit..

    Reply
  40. eqwan
    April 18, 2009

    salam
    saya nak sangat mintak bantuan abg shahir..
    saya dah dapat (temuduga) utk seni bina tapi
    kalu leh nak mintak tolong sape2yg dah dpt kos nie. tolong bagi tau tips2 nak hadapi temuduga..
    leh email kan kat eq_wan89@yahoo.com.my

    Reply
  41. cyrus
    April 19, 2009

    saya pembekal bata terbaru iaitu bata tidak perlu di plaster dan hanya perlu di susun. ia menjimatkan sehingga 3o% kos pembinaan, begitu mudah, senang dan cepat. harapan saya ia boleh dimasukkan dalam plan yang akan datang

    Reply
  42. faTh
    April 19, 2009

    salam. . .
    nak tny. ? ape ek yg perlu utk jd arkitek..
    sy minat sgt2 bidang ni.tp sy xberpeluang nak amik kos ni sblm ni.

    time sekolah dulu, sy amik sains tulen.sekolah sy x twrkan kan subjek lukisan kejuruteraan. jd xpnh la blaja lukisan kejuruteraan ni.

    lepas je SPM 07, sy trs smbg blaja kat matrik perlis. kat situ pun sy x amik jurusan berkaitan arkitek ni sbb xda dlm program tu. sy amik sains fizikal.

    sy minat sgt2 bidang arkitek ni. jd sy mohon kos senibina di UTM. 21 april ni sy ada temuduga kemasukan ke UTM untuk kos ni. hrp2 dptlah. sy da crk info skit2 berkaitan kos ni ngan try blaja skit2 tntg kos ni.

    soalan sy . .
    sy ada peluang ke amik kos ni. slalu dlm temuduga camni, diorang akan tny pe ek.?

    Reply
  43. ryiez
    May 18, 2009

    salam…
    saya mempunyai minat yang mendalam didalam jurusan senibina.. sekarang saya bekerja sebagai interior designer dan mempunyai pengalaman kerja hampir 8 tahun kerana mempunyai diploma didalam jurusan senibina dalaman dari IPTS.

    Hasil dari minat yang mendalam, saya ingin menyambung pelajaran saya di dalam bidang senibina (architecture).. layak kah saya untuk ke tahap ijazah @ seterusnya? bagaimanakah caranya?

    terima kasih

    Reply
  44. fadzli
    May 20, 2009

    Bagaimana hendak mendaftar sebagai pelukis pelan dan syarat-syaratnya ?
    Dan bagai mana cara-caranya….
    maklum balas tuan/puan amat dihargai…tq

    Reply
  45. faqih
    May 21, 2009

    boleh beri contoh carta aliran sijil layak menduduki(cfo)..
    saya perlukan segera….

    Reply
  46. ikhwan
    May 27, 2009

    sy pelajar baru di sebuah kolej…sy nak tahu lbh lanjut tntg sebi bina dan bnda yg berkaitan dgn senibina apa yg ptt sy tahu

    Reply
  47. kElontet
    June 15, 2009

    salam….
    saya ada masalh sikit dgn perbezaan benda ni sebab saya ada apply jawatan perkerjaan kedua-duanya,

    apakah perbezaan juruteknik senibina dgn pelukis pelan senibina…?

    p/s:aieUiTM mcm kenal je…?syahir kan.?

    Reply
  48. D. Theanmoli
    July 5, 2009

    saya pelajar Kolej Yayasan Melaka . Saya belajar pelukis pelan senibina dah habis tahap satu dan dua . saya nak buat tahap tiga iaitu praktikal . saya nak tempat-tempat kerja arkitek di johor (skudai).tolong hantar maklumat yang saya tanya. terima kasih .thanks a lot.

    Reply
  49. ina
    July 29, 2009

    salam..skrg ni sy dlm jurusan dip sni bina di POLISAS..sy nak tahu lps jer grad nanti,patut kah sy trus bekerja atau sambung degree??

    Reply
  50. hisham
    August 12, 2009

    hey, semua!
    saya calon SPM 2009 dan berada dlm aliran engineering. Saya berminat untuk menjadi arkitek. boleh bagi list2 IPTA/IPTS yg menawarkan course begitu? dan… apa syarat2nya utk SPM??

    Reply
  51. nasaki
    November 25, 2009

    now i still in spm candidates in this years after i take are result spm,i want to take are architect course but i ain’t know where can i continues…please help me…

    Reply
  52. idayu
    February 2, 2010

    skrg sya lepasan spm nak mohon ipt dalam bidang arkitek tapi sy tak tahu nk ambil diploma dalam apa??? boleh tolong sy tak

    Reply
  53. alia
    May 4, 2010

    salam..sya akn mngikuti program srjana muda sains senibna uitm xlama lgi..bleh terangkan kpada sya dngan lbh mndalam mngnai step untuk mnjadi seorang arkitek brtauliah?

    Reply
  54. syira
    May 12, 2010

    sy mmg minat sgt2 ngn arkitek..
    tp xdpt g u or kolej yg mnawarkan kos itu..
    kos pew ek tok jd arkitek??
    seni bina ek??

    Reply
  55. ain dzaya
    May 29, 2010

    actually sy nk jadikan architecture sbg kerjaya saya pada masa hadapan..saya sekarang buntu samada untuk memilih sarjana muda sc senibina @ diploma hisan dalaman, sedangkan kedua2 ny saya minat…ramai pendapt bagitau sy yg senibina ni xsesuai untuk perempuan dan peluang pekerjaan xmeluas..tapi saya lebih berkehendak ke arah senibina…adakah benar senibina xsesuai untuk golongn wanita dan banyak saingan?

    Reply
  56. Uedi
    June 29, 2010

    Salam..
    Perkara penting yg org kena tahu utk jd arkitek ialah MINAT, jgn hanya pandang pendapatan lumayan dan glamour shj. Perkara ‘MINAT’ sbnrnya subjektif, utk jd betul2 real arkitek mestilah minat terhadap rekaan bangunan, rumah dsb. Sy sbnrnya bkn arkitek tp mempunyai diploma dlm senibina, kena ambik degree kurang2nya 3 tahun lg untuk jd graduate/junior arkitek. Skrg ni kerja dlm bidang lain sket tp still berkaitan dgn design rumah/bangunan. Byk masa dihabiskan dpn komputer.

    Sekadar berkongsi pengalaman, sy sbnrnya minat utk jd arkitek sejak dr sek rendah lg. sy sentiasa kagum dan suka kpd rekaan rumah/bangunan sehingga skrg. Banyak rekaan bangunan baru di malaysia hatta di dunia ni pun sy suka ambik tahu. Ambik contoh reban ayam, bagaimana struktur bumbungnya? berapa tingginya? luasnya? berapa ekor boleh muat dan selesakah ia? peredaran angin dalamya? dan ber macam2 lg persoalan dlm fikiran sy, kerana apa? kerana sy ‘MINAT’.

    Pandai melukis tidak semestinya wajib tetapi ianya satu bonus yg sgt2 penting. Pd pndapat saya ‘pandai melukis’ adlh satu ilmu yg HAMPIR WAJIB dlm setiap orang yg nk bergelumang dlm dunia senibina. Kebanyakn arkitek pandai melukis sejak dr bangku sekolah lg. Semasa dlm study senibina, setiap masa anda dipaksa, terpaksa dan dipaksa memaksa diri utk melukis. Di peringkat universiti @ kolej, anda tidak di ajar utk melukis sebaliknya ilmu ini harus dibawa sejak dr sekolah lg.

    Anda yg berminat dlm bidang ini harus mempunyai minda dan fizikal yang kuat, anda kena tahu bahawa pembelajaran senibina adlh sentiasa sibuk, x cukup masa, kena tahan mengantuk, busy 24 jam, tahan stress dan luarbiasa life nya dr student2 kursus lain. Yg ini anda kena alaminya sendiri, 1 hari kalau sy nk bercerita tentang bab ini.

    Pendapatan arkitek adalah subjektif jgk, yang betul2 berpendapatan tahap x masuk akal adalah principal/pengarah atau arkitek yg betul2 otai, kalau stakat kerja arkitek 10 tahun hanya boleh hidup senang shj.. mungkin jgk ada tp jarang berlaku.

    *catatan di atas hanyalah pandangan/fikiran/pengalaman peribadi sy shj. Ianya bkn fakta yg kukuh utk dijadikn panduan/pedoman utk anda menjadi seorang arkitek. Harap tidak emotional, mungkin ramai yg bersetuju dgn pndangan sy ini.

    Zaidi
    Pengarah urusan Emzec Design.

    Reply
  57. Sannthira
    July 5, 2010

    Saya ingin bertanya tentang apakah kelayakan untuk menjadi akitek.Ianya susah untuk mendapat kerja ini.Disamping itu saya bukan aliran sains di sekolah,saya kelas sastera dan mengambil mata pelajaran Pendidikan Seni Visual tetapi saya sangat minat untuk menjadi akitek di tanah air saya ini.Sekian terima kasih.Tolong send jawapan di emel-sannthira_priyan@yahoo.com

    Reply
  58. rodz
    July 14, 2010

    salam sejahtera,
    saya nak ajukan soalan mengenai macam mana nak mendapatkan cop kelulusan pelan jika saya ingin membuat pelan rumah atau banggunan..
    01- Adakah saya perlu mendaftar sebagai ahli PAM,
    02- adakah saya perlu mengikuti kursus yang diadakan.. sila nyatakan kursus tersebut jika ada..
    03- jika saya memohon cop minta meluluskan pelan. saya boleh dapatkan dengan mana-mana cawangan arkitek yang berhampiran. tanpa sebarang halangan.
    04- jika saya memohon cop untuk saya sendiri. bagaimanakah caranya, dengan siapa saya berurusan..
    05- jika saya ingin menjual pelan, lesen apa yang perlu digunakan. dan dimana hendak mendapatkan lesen tersebut yang sah.
    sekian..

    Reply
  59. idayu
    August 9, 2010

    boleh tak saya nak tahu tentang perakuan bayaran interim mengikut PAM 2006 dan tugas arkitek dalam menyediakan perakuan bayaran interim ini berdasarkan PAM 2006?

    Reply
  60. amalin
    September 21, 2010

    assalamualaikum
    macam mana saya nak menceburi bidang arkitek ini.saya minat sangat ,masa saya sek.men.teknik saya ambik kos kejuruteraan awam
    tetapi sekarang saya sudah tersasar jauh.ke bidang kejuruteraan teknologi elektronik,..sekarang dah diploma level 4.. ada tak elektronik ini berkaitan dgn apa2 dlm bidang arkitek…

    Reply
  61. nadia
    December 12, 2010

    salam..
    tahun depan saya akan masuk tingkatan 4.
    tp sy xtahu nak ambik kos(aliran) apa..
    aliran apa yang bersesuaian dengan bidang architechture?
    LK ke? Sc ke? atau lain2?
    saya harap saye dapat maklum balas dr tuan/puan mengenai masalah saya ini sebelum kemasukan ke tongkatan 4 tahun 2011.
    tuan/puan boleh balas di email saya.. riena_mya@yahoo.com
    sekian

    Reply
  62. Nur hanisah binti ghazali
    December 28, 2010

    Saya baru sahaja tamat pengajian di kolej komuniti arau perlis mengambil sijil pelukis pelan seni bina dan mengetahui asas cadd 2D,saya ingn mencari kerja sebagai pelukis pelan seni bina..

    Reply
  63. Nur hanisah binti ghazali
    December 28, 2010

    Saya baru sahaja tamat pengajian di kolej komuniti arau perlis mengambil sijil pelukis pelan seni bina dan mengetahui asas cadd 2D,saya ingn mencari kerja sebagai pelukis pelan seni bina..jika ada sila emailkan kepada saya di eycha09@ymail.com

    Reply
  64. nieja
    January 15, 2011

    apa fungsi lukisan persembahan dlm kjian seni bina??

    Reply
  65. nurain
    January 29, 2011

    mcm mane nie ….saya nak jadi arkitek tapi tak tahu subjek apa yang perlu saya ambik.emm..subjek physic pening kew untuk jadi arkitek????

    Reply
  66. AFIQ FAKHRI
    March 2, 2011

    Macam ane nak apply arkitek nie…saya minat sangat jurusan nie…

    Reply
  67. Amiruddin Zainal
    March 26, 2011

    Saya lepasan SPM 2010 .
    Saya berminat untuk menjadi Arkitek .
    Boleh terangkan tentang jurusan seni bina ni tak ?
    Apa perbezaan Reka Bentuk Dalaman dan Seni Bina Landskap ?

    Maklum balas amat dihargai .

    Reply
  68. Ms.Dyla Qistina
    March 27, 2011

    Perhatian kepada : syahir cs
    bachelor in architecture (HONS)
    Universiti Teknologi Mara

    Sekiranya anda masih lagi membaca maklumat di sini, minta diberi perhatian kepada comment ini.

    Mohon sila contact saya di alamat email ms.dylaqistina@yahoo.com atau mungkin boleh berikan alamat email encik/cik kepada saya. Sangat memerlukan bantuan daripada anda.

    Terima kasih and thanks
    Dyla Qistina

    Reply
  69. alyyn
    April 15, 2011

    salam..boleh terangkan dengan jelas tentang sains senibina??

    Reply
  70. rahimi surveyor
    April 18, 2011

    hello,bley saye tao x bidang sains geomatik(jurukur) ader kaitan ke dengan arkitek?sbab die under faculty senibina perancangan dan ukur…sy nk jd arkitek laaa

    Reply
  71. schabella
    April 21, 2011

    mmm…klo spe yang nak blaja kat uitm..kan post graduate tros…amek sarjana muda sains(senibina)4 tahun..pastu smbong agi..PART 2(2 tahon)..kne kje 2 tahun untuk amek PART 3..bru jd arkitek yg bertauliah..yg nie kne amek exam…nak kongsi je..klo slh bgtau je..:)

    Reply
  72. amy roslan
    April 25, 2011

    saye merupakan pelajar lepasan matrikulasi. saye ada interview 29/4 nie.. saye dikehendaki membawa lukisan semasa sekolah. lukisan ape yang patut saye bwk?

    Reply
  73. Amir
    April 25, 2011

    untuk amy roslan..interview for architecture’s course? For me, just bawa drawing yang u lukis masa sekolah dulu..x cantik x kisah sgt la..kalu ada yang cantik lagi elok laa..they just want to see u have talent or not jer…or maybe u can draw a scenery which have building,environment(nice landscape view)..and then read something about famous architect..and make sure u have 1 or 2 favourite architect in ur mind..which can tell ur interviewer a story what u really like about them.

    Reply
  74. ahmad hamizan
    May 9, 2011

    Saya baru lepasan spm dan sekarang saya dapat dua pilihan iaitu matrik ngan uitm.uitm ni saya dpt diploma dlm jurusn kejuruteraan dan pembinaan.adakah mudh utk mndpt kerje jika sya cemrlg dlm jurusan ini ataupun saya kena smbung dulu ijazah?tolonglh saya yg dlm kebingungn ni kerana saya dgr mndpt pkrjaan doktor lebih mudh kerana mtrik saya dpt jurusn sains.

    Reply
  75. girl_88
    May 17, 2011

    askum…sya tengah mncari tmpat praktikal jurusan binaan bangunan dri ikbn wakaf tapai utk blan 7 nie,hrap bleh bntu

    Reply
  76. ashikin
    May 25, 2011

    hey hai…. tau tak arkitek kat uitm nie tuk degree sc seni bina nie bkn taraf dip dah…lepas habs 4 atau 3 taun( bg yg dari matrik) dah bleh terus sambung master program degree yg ke 2 tue dah tak ditawarkan… terus smbng master

    Reply
  77. azizah
    July 20, 2011

    Akum, Saya Puan Azizah anak saya memiliki sijil asas cadd 2D oleh sebab dia bisu dan pekak sehingga sekarang ini dia belum mempunyai pekerja adakah penyebab orang OKU sukar mendapat pekerjaan seorang Pelukis pelan atau apa2lah. Dan saya sebagai seorang ibu rasa sedih dengan masa depan beliau. Bolehkah saya merayu dengan persatuan tuan agar anak saya ini diberi peluang pekerjaan dimana2 saja dikawasan Kota Kinabalu.

    Reply
  78. fyzasams
    September 10, 2011

    next week sy ada interview uitm dlm diploma seni bina landskap. boleh saya tahu,apakah nama nama company seni bina landskap yg terkenal di malaysia dan luar negara .terima ksih :)

    Reply
  79. art is gold
    October 6, 2011

    salam 1 m..berkenaan persoalan yg timbul berkaitan dunia arkitek ny d cni sy ada sdkt info yg bknla stpat mna pn just cma sdikt pngthuan dn pnglmn yg berasas..utk mncburi dnia arkitek dn untk mnjdi arkitek sjti pngthuan yg mndlm dn d prlukan,imaginasi yg tinggi meluas jkalau boleh imagine utk design bngunn yg mmbuatkan engineer pning kpla tpi berla yg betul pnya,pngthuan dlm bidang sejarah arkitek jg pnting tw,bidang pmbinaan scra detail saiz,bentuk,bahan,keperluan keadaan,keselamatan,keseimbangan alam,science material,structure ..soo dgn smua pngthuan ini combine lg dgn apply lesen kontraktor klas d bgi dip and klas c bgi pmegang dgree and kena ambk trlbh dulu test exam dri LAM stlah 2 thun bpnglmn dlm bdang ini dn jdila arkitek sjati..xda pnghlng utk mncburi bdang ini cma klayakan spm must have 3 kredit minima or 2.0 stpm..

    Reply
  80. NAMA
    November 11, 2011

    rekabntuk dalaman dan senibina,boleh trangkan prezaannya dan bagaimana skop kerja?ley jadi arkitek x dua2?

    Reply
  81. nana_adina
    November 13, 2011

    Hi Guys,
    If you are willing to learn 3d Max Studio,
    please contact me and click the link
    TQ

    Reply
  82. mie
    November 16, 2011

    boleh saya tahu, apakah syarat-syarat untuk berdaftar sebagai pelukis pelan.?

    Reply
  83. izan
    January 10, 2012

    salam..sy nk tau ape beza antara arkitek & pelukis pelan dari segi luas, tingkat lumah yg boleh mereka bina..tq

    Reply
  84. KD
    February 24, 2012

    salam..
    Ahak.. rasa sejuk ja baca sini. semua brminat dlm dunia architect.

    arch nie mmg best dan mncabar, kita akan perah idea yang sntiasa baru dan imaginasi yg sangat luas dan dalam. Bangunan prlu kita tahu kstbilan, tiupan angin, cuaca, dan sbgainya. Aku dulu skolah teknik kulim, kos binaan bangunan so mudah la sikit aku kejar kos nie :) lpas tu Pengalaman aku time study kos archtect kat UiTM SI Perak, mmg best sampaikan pi kelas tu penah tak mandi. duduk dlm studio dari pagi smpai malam. mkm,tidur dlm studio ja. kos arch nie mmg lain dri kos lain, ada nilai kreatif, imginasi tggi, khebatan dari reka bentuk dan lukisan,(design) so klu nk mintak Universiti or kolej kena la buat pilihan kos. then klu dpat kos lain, kita prgi jmpa pngurusan ckp yg nk tukar kos architect, then dia akan tgok kputusan SPM kita layak ke tak. klu layak dia bagi la tukar.klu tak layak duduk saja kos ditetapkn..tapi klu nk masuk poli tak silap aku 3,4A dlm spm dah boleh masuk kos arch. tapi kena ada mataplajaran lukisan LK,GEO, atau Lukisan binaan. itu yg diutamakan. Good Luck 4 u all.

    KD
    assistant architect

    Reply
  85. mira
    February 25, 2012

    salam… degree ukur bangunan berkaitan tak dengan dunia arkitek..n perlu ke asas2 spt fizik? klo spm x amik fizik sbb aliran sastera kira mmg tak ade peluang ke nk smbg kos ni?

    Reply
  86. NR
    March 14, 2012

    SALAM,..SAYA LEPASAN STPM THUN 2010-2011,SYA AKAN MEMBUAT PRMOHONAN UPU,..SYA DAH TNGOK SYARAT KELAYAKAN,DN SYA LAYAK MEMOHON ISM SENI BINA DI UTM,DN SYA JUGA LYAK MEMOHON ISM SENIBINA DALAMAN DI UITM,..

    SOALAN SYA SKRNG; apakah perbezaan seni bina dalaman dan seni bina? dan adakah seni bina dalaman adalah kos untuk kerjaya arkitek?
    harap boleh bantu,..

    Reply
  87. nadinada90
    July 29, 2012

    hye…sy lepasan diploma seni bina utm…
    layak ke klu sy nak buat part time dirumah untuk melukis pelan rumah yang bersaiz sederhana…? apa yg patut sy buat sehingga layak menjual pelan2 tersebut kepada yg berminat dgan design2 sy ??

    please blas kat email ni zatienadia@yahoo.com

    terima kasih :)

    Reply
  88. norasmah
    September 5, 2012

    tuan cyrus ;
    di manakah alamat anda?no telefon untuk dihubungi iye

    Reply
  89. norasmah
    September 5, 2012

    salam;
    saya bercadang nak bina rumah
    tapi siapa sebenarnya yang layak untuk rujuk untuk buat pelan rumah

    Reply
  90. izzat
    September 7, 2012

    sya pnuntut dip. sni bna di puo ingin nk, apa beza dip. sni bina dgan bachlor sni bna yg dtwarkn d uitm??

    Reply
  91. Mohamad Fahmi Adli Bin Suhaimi
    October 12, 2012

    Saya ingin bertanya tentang apakah kelayakan untuk menjadi akitek.Ianya susah untuk mendapat kerja ini.Disamping itu saya bukan aliran sains di sekolah,saya kelas sastera dan mengambil mata pelajaran Pendidikan Seni Visual tetapi saya sangat minat untuk menjadi akitek di tanah air saya ini.Sekian terima kasih.

    Reply
  92. Mohamad Fahmi Adli Bin Suhaimi
    October 12, 2012

    Syarat2 nak jadi arkitek? apakan institut yang perlu di ambil selepas spm? … nak ajukan soalan mengenai macam mana nak mendapatkan cop kelulusan ..?saya bukan aliran sains di sekolah,saya kelas sastera dan mengambil mata pelajaran Pendidikan Seni Visual tetapi saya sangat minat untuk menjadi akitek Sekian terima kasih.

    Reply
  93. fakri
    December 2, 2012

    salam semua..Saya berminat nak sambung ijazah dalam bidang senibina separuh masa. Boleh saya tau dimana boleh saya belajar..ada tak mana2 universiti yg sesuai di Perak?

    Reply
  94. yani
    December 15, 2012

    Salam semua.Saya ingin memasuki bidang senibina lanskap,saya ingin tahu adakah bidang ini mewujudkan peluang kerja yang luas dan bayaran yang setimpal kerja? sekarang saya sedang berkhidmat dalam kerajaan.

    Reply
  95. nazir94
    January 19, 2013

    saya lepasan sijil kemahiran malaysia(skm) tahap 2 jurusan pelukis pelan seni bina dari ikbn.. macam mane nak sambung untuk diploma seni bina di U??
    minta tlg email kan di muhammadnadzir3103@gmail.com

    harap admin membantu…

    Reply
  96. farrah hana
    March 25, 2013

    salam..saya perlukan bantuan dari admin,saya baru saja tamat blaja di akademi binaan malaysia (ABM) dalam bidang architecture drafting.macam mne nak sambung belaja bagi diploma??tlg email ke farrah_hana94@yahoo.com

    Reply
  97. Ain syakira
    June 8, 2013

    nak tanya psal salary klau ambil arch?

    Reply
    • Tengyuen Ngan
      June 8, 2013

      @Ain syakira

      Salary… tak banyak, kalau ada degree, biasanya RM2500 sebulan utk fresh grad. Lepas itu, based on performance, kalau boss suka kamu, boleh sampai RM4000 sebulan selepas berkerja 2 tahun.

      Reply

Leave a Reply





Frank Gehry in the Simpsons [1:23]

How to Spice up your Model [2:22]

Nothing is Higher than Architect [1:38]

What is a Desk? Architect's Desk [6:22]



24 Architect's Dress Code in Black

20 Amazing quotes by Famous Architects

25 Fictional Architects in Movies

Download 12 free PhD Archi Thesis



5 Creative Ramps for the Disable

17 Minimalist Architectural Wallpaper

Pen & Pencil Sketches Photoshop Tutorial

18 Architecture Fonts for Architects