Persatuan Arkitek Malaysia (PAM) 2006 Election

Persatuan Arkitek Malaysia (PAM) 2006 Election

Updated On May 24, 2016    |     Category: Home » Life Log

pam

Prepare to be Ang.ism by Mr.Ang. Who said time travel is impossible, all you have to do is to visit PAM’s website, the overall layout is horrible. From the humble beginning of June 2002 until today, there is no changes in the layout. We’re talking about art here mr.council members; the PAM official website is a very good example of bad web design. Use the Wayback Machine and search key in www.pam.org.my . Wayback Machine is a web archieve of all the webpages found online since the digital age.

Now take a good look at RAIA’s website and compare it with Malaysia’s PAM website. I’ve emailed the webmaster and this is the reply: Firstly, let me thank you for your email dated 9 July 2006 and for taking time to view and comment on our PAM Website. Thanks as well for providing us the link to the RIBA website. The PAM website is an on-going effort and is conceptualized to provide a balance of info on various topics of interest to our members. We’ve noted your comments and will take these into consideration appropriately.

One of Limkokwing’s former lecturers – Mr.Ang Chee Cheong is currenty going for the deputy president post. He reminds me of Disney’s cartoon character Stitch. Maybe it’s because he love to wear those Hawaiian Hu-Lala shirt. Visit his blog – Ang.ism, below is a short quote from his blog:

As a former a council member for 3 years, I have decided to contest this year’s election as I feel that I have yet ideas and initiatives to contribute. I am motivated also by the urge to see a PAM council that is not controlled by factions or interests. Claims of ‘continuity’ and ‘teamwork’ in reality only reinforces a culture of Entitlement, where serving council members feel they are ‘entitled’ to certain positions and promotions as reward.

Why Ang.ism? Well, according to Mr.Ang, he was speechless when one of his disciples a.k.a student asked him about the type of architecture he practices. After a few days, the finally found the answer – the type of architecture he is currently practicing… which is Ang.ism.

You have my vote Mr.Ang, but maybe not now because I’m not a PAM member, perhaps in another 10 years time. I think the organization need new blood, we’re the future and those old rugged council members are the past… not really the past, its just that the council has done almost nothing to promote architecture in Malaysia, for example the proposed demolition by our Malaysian government on the Coliseum Cinema – May I ask what has PAM done? The council is only motivated by money and not passion.

We need new blood.



104 Comments

  1. Gravatar
    izat [ Reply ]

    Bagaimana hendak mendaftar sebagai pelukis pelan dan syarat-syaratnya ?

  2. Gravatar
    sharifah atiqah [ Reply ]

    is the united college sarawak regonation by PAM?

  3. Gravatar
    Nazlina Hussin [ Reply ]

    Hi,

    I just published a new web site, maybe you can have a look at this Architectural scale model site, it is still growing.

    Thanks,
    Nazlina
    http://www.scale-model-art.com

  4. Gravatar
    azy [ Reply ]

    i’d given asgment on ‘contract that ptactice in malaysia’ can anyone tell me where can i found those information..
    my email..
    azy_yati007@yahoo.com

  5. Gravatar
    ellie [ Reply ]

    mcm mana nk wat dsign ruang tidur guna cara lukisan keratan???

  6. Gravatar
    fahmi fawwaz [ Reply ]

    saya memerlukan pendapat rakan2 yang berpengalaman. saya akan menduduki peperiksaan SPM tahun 2009. oleh itu saya perlu mengambil kelas tuisyen. saya berminat untuk memasuki dunia arkitek, dalam kata lain saya ingin menjadi arkitek. unutk itu saya akan mengambil kelas tambahan untuk subjek lukisan kejuruteraan. saya perlu pendapat rakan2 yang berpengalaman.. :

    1. apakah peluang kerjaya sebagai arkitek terbuka di malaysia?

    2. ada rakan2 yang mengatakan di malaysia kerjaya sebagai arkitek “susah cari makan” berbanding belajar di universiti2 di luar negara dan bina kerjaya di sana, betul ke?

    3. apakah subjek yang penting, yang perlu saya focus@score dalam SPM nanti?

    tolong send jawapan dan pandangan saudara/saudari ke fahmifawwaz@yahoo.com…. terima kasih…

  7. Gravatar
    ckin [ Reply ]

    what is the condition of tendering for PAM?

  8. Gravatar
    nad [ Reply ]

    boleh saya mintak PAM 1998 form of contarct full content…???

  9. Gravatar
    nad [ Reply ]

    hye… apa perbezaan di antara pam 1998 dgn pwd 10/83… tlng email sya … syarul88@yahoo.com

  10. Gravatar
    BaBy_QuE [ Reply ]

    Hye…
    Sy student dr Yayasan Pelajaran Johor….
    Sy akan menamatkan pelajaran sy pd June 2009 dlm bidang sijil Pelukis Pelan Senibina Tahap 3.
    Oleh itu,sy ingin mencari peluang pekerjaan bg bidang sy ini.
    Dimanakah Syarikat Arkitek yg terdpt di Johor…
    Boleh bg alamat n num telefon x????
    Saya berminat untuk bekerja di Johor Corporation.
    Adakah sy layak?????

  11. Gravatar
    liya [ Reply ]

    sy nak cari peluang pekerjaan dalam bidang nie…

  12. Gravatar
    zty [ Reply ]

    saye nak cri kerje sebagai cad draught person…

  13. Gravatar
    Siti Khairiah [ Reply ]

    Salam sejahtera.

    Anak saya baru menduduki tingkat empat setelah berjaya mendapat 7A 1B (geografi) dalam PMR ’08. Dia bercita-cita untuk menjadi seorang arkitek. Apakah aliran/bidang akademik yang bersesuaian bermula tingkatan empat dan seterusnya? Maklum balas dari tuan amat saya hargai.

  14. Gravatar
    !X#4m [ Reply ]

    mencari idea melukis pelan

  15. Gravatar
    3m4h [ Reply ]

    slm sejahtera,
    boleh tak saya ingin mendapatkan statistik pendapatan arkitek di malaysia?

    hubungi saya
    iemah_86@yahoo.com.my

  16. Gravatar
    ThanatosXIII [ Reply ]

    Syarat2 nak jadi arkitek?Jauh lagi perjalanan tu.Mula2 kena jadi pelukis pelan dulu.Belajar tentang bangunan dan kejuruteraan.Kerja kontraktor pun kena ambik tau.Belajar dengan mendalam.Umur diwajibkan 40 tahun keatas untuk apply jadi Arkitek.
    Dah sedia,mohon lesen arkitek.Tapi sebelum tu,bersedia la dengan ilmu didada…pasal diorang akan tanya ‘random stuff’ ape2 tentang bangunan.Tak dapat jawab,sedia balik rumah je la.

  17. Gravatar
    nuerulle [ Reply ]

    nk join persatuan nie,bley?
    ade syarat2 ker?

  18. Gravatar
    aieUiTM [ Reply ]

    mana ada panjang macam tu utk jd arkitek..
    klo nak tau lebih lanjut n lebih mendalam untuk dunia arkitek,leh datang kat mana university kt malaysia yg ada wat jurusan ni..

    ei,memandai je sampai 40tahun..
    macam orang lain jgk..yang penting minat n cekal..

    kne la pandai bawak diri..arkitek manusia biasa jgk..klo sampai 40tahun bru leh,kalah la doctor..ingat dunia arkitek ni teruk ker?

    mencabar wei..anything about architect liestyle,leh contact PAM members..

    klo yang bru nak cuba2 dengan dunia ni, sila2 la..

    syahir cs
    bachelor in architecture (HONS)
    Universiti Teknologi Mara

  19. Gravatar
    aieUiTM [ Reply ]

    salam…
    spjg dok tgk blog ni mcm2 bnd timbul..
    nmpk mcm ada org x phm tentang aliran senibina ni..
    cara2 nk join PAM, nak amek aliran senibina, nak cari tmpt sesuai utk bekerja, sume ada problem..mslh ni..
    anyway, ape2 mslh leh la citer lanjut..
    mne2 PAM members yg tgk blog ni leh la komen serba sket..
    tlg dorg2 ni..lg2 yg nk wat perancangan awal utk anak2..
    PENTING tu!!
    ok,komen ni utk spe2 yg berkenaan utk amek aliran senibina..
    aliran senibina ni leh dimulakan lepas SPM secara dasarnye..klo mne2 ada ayah or mak yg ada firm akitek sendri, tu lain citer..
    ni yg nk belajar dr awal..korg sume mesti pilih aliran pembelajaran berkaitan senibina..pelukis pelan pun leh..mula dr awal pun ok..tp skrg dah ada peluang trus gi sijil dlm aliran senibina & diploma senibina..ikut la flow yg btol..bukan main nk skip je..yg pasti,sijil leh skip..
    klo mula dr diploma,leh amek kt mne2 Universiti @ politeknik yg ada..IKM pun ada rasanye..Universiti yg ada tawarkan kursus ni termasuklah UTM,UiTM,USM,UIA,UM(baru ada)..politeknik lak sy x pasti,tp rasanye Politeknik Melaka ada..klo dalam peringkat diploma, rata2 institusi dah ada recognize dr LAM (lembaga arkitek malaysia) dalam peringkat 1 (part1)..(dalam fasa ni,korg leh jd TA (technical assistant)..kira mcm pembantu arkitek jgk..klo nk truskan belajar,leh truskan ke peringkat degree,ijazah..dapat peringkat 2 (part2)…
    pastu lak,lepas abis leh jd penolong arkitek @ arkitek..(xpasti)..
    tunggu 2 tahun wat practice arkitek..amek test kat LAM untuk dapatkan part 3..lepas dapat tu, leh la jd arkitek bertauliah..leh sain projek n ada tjwb besar..
    silap2, leh jd arkitek muda..xsampai la 40thun..by 26 leh jd arkitek bertauliah..
    ok?

    so,ape2 berkenaan dunia arkitek leh la tulih kt blog ni..mne2 org yg tau,leh la komen..sy pun kurang pandai,ape2 yg tau je leh kongsi..

    & utk org yg tak tau ape2,jgn wat pening org lain, jgn nk ssh kan org..x baik..

    salam..
    syahir cs
    bachelor in architecture (HONS)
    Universiti Teknologi Mara

    • Gravatar
      Nea [ Reply ]

      Em saya start from ambik sijil sebi bina. Sebab ad mintak diploma tapi tak dapat tapi dapat yg ni. Okay ke eh?

  20. Gravatar
    hanamasaki88 [ Reply ]

    hmm…saya berminat nak menceburi bidang nie..tapi mse 3tahun lepas isi borang saya ditawarkan sambung dlm bidang statistik..n akan grad dip tgh tahun nie..so klo nak sambung blajar leh kew trus amik deg architecture or kne amik dr dip semule??hmm or leh kew bdng nie wat pjj???and klo nak ceburi bidang nie syarat wajib kene pandai drawing kew??i mean lukisan..tp mse sek lu amik major lukisan kejuruteraan so basic ad la…minta tolong sesapa yg can help me give some xplaination atau sebarang pendapat…

  21. Gravatar
    hanamasaki88 [ Reply ]

    hmm…saya berminat nak menceburi bidang nie..tapi mse 3tahun lepas isi borang saya ditawarkan sambung dlm bidang statistik..n akan grad dip tgh tahun nie..so klo nak sambung blajar leh kew trus amik deg architecture or kne amik dr dip semule??hmm or leh kew bdng nie wat pjj???and klo nak ceburi bidang nie syarat wajib kene pandai drawing kew??i mean lukisan..tp mse sek lu amik major lukisan kejuruteraan so basic ad la…minta tolong sesapa yg can help me give some xplaination atau sebarang pendapat…

    email saya di putz_berry88@yahoo.com

  22. Gravatar
    hanamasaki88 [ Reply ]

    hmm…saya berminat nak menceburi bidang nie..tapi mse 3tahun lepas isi borang saya ditawarkan sambung dlm bidang statistik..n akan grad dip tgh tahun nie..so klo nak sambung blajar leh kew trus amik deg architecture or kne amik dr dip semule??hmm or leh kew bdng nie wat pjj???and klo nak ceburi bidang nie syarat wajib kene pandai drawing kew??i mean lukisan..tp mse sek lu amik major lukisan kejuruteraan so basic ad la…minta tolong sesapa yg can help me give some xplaination atau sebarang pendapat…
    email putz_berry88@yahoo.com

  23. Gravatar
    ct [ Reply ]

    saya baru sahaja menamatkan pengajian dalam bidang seni bina di politeknik ungku omar…
    skrg sy mencari pekerjaan…sy ingin mengetahui syarikat-syarikat arkitek yang memerlukan khidmat sebagai pelukis pelan..

    email sy di..skyline87_as@yahoo.com

  24. Gravatar
    edy [ Reply ]

    my compony looking for a qualified designer
    ability in autocad n 3d max..
    do email me ur resume at

    edydesigner.link@gmail.com

  25. Gravatar
    Pelukis Pelan [ Reply ]

    Ada sape2 yg nak join komuniti planlulus boleh gi ke planlulus.com. Anda bole dpt. Info mcm2.

  26. Gravatar
    ires [ Reply ]

    saya pelajar sains tulen spm 09,ambil subjek tambahanseni visual…adakah ianya m’bntu utk ambil bidang architecture??

  27. Gravatar
    MOHD AL-HUSAIRY BIN OSMAN [ Reply ]

    assalamualaikum, skarang ni tngah tunggu rezab SPM, sy minat dengan pembelajaran akitek, sy lepasan sekolah men. keb, rusila..
    sy mahu pertolangan macam mana mahhu borang kmasukkan ke ILP. IKM. IKBM. SECARA ONLINE
    KALU ADA EMAILKAN.. daus2311@yahoo.com.my

  28. Gravatar
    aieUiTM [ Reply ]

    mm..makin meriah tempat ni..
    bru bpe hr x jenguk..
    oh,hanamasaki..
    leh jer klo nk join architecture..
    try ar apply..amek architecture part 1 dlu..skrg architecture part 1 ada deg dh..
    leh jer join..uitm pun ada..ahaks..

    utk ct lak..
    nk cri kjer eh?ok,ct leh try tgk kt laman web pam or lam (lembaga arkitek malaysia)
    situ byk firm2 yg leh apply kjer kt sne..ok?

    utk husairy lak,aku xtau cmner nk apply ILP. IKM. IKBM. SECARA ONLINE..tp try ar tgk kt kementerian pengajian tinggi..ok?

    utk ires,ko leh try jer msuk architecture ni..sblm masuk,try tanyer2 dlu..try phm aper tu architecture dlu..klo btol2 minat,apply..sedia la..ada temuduga dlu biasanyer..

  29. Gravatar
    syazana [ Reply ]

    untuk memilih kerjaya arkitek apakah syarat2 kelayakannye untuk spm??
    dan apakan institut yang perlu di ambil selepas spm?

  30. Gravatar
    zana [ Reply ]

    apakah syarat2 untuk kerjaya arkitek?

  31. Gravatar
    Shamsul [ Reply ]

    Assalamualaikum.. abg syhr cs, sy nk tmpg ty sket. sy bru je lpas spm. Alhamdulillah dpt 10a 1b. sy minat gler dgn bdg senibina ni. sy tgh pening kpala otak nak p matrik ke, asasi ke sarjana muda sains(senibina) kt uitm. program ni setaraf dgn diploma. sy nk tau, kalau lps buat sarjana 2, nk sambung degree plak brapa tahun? sya tkut lama ja. TQ..

  32. Gravatar
    Hasib [ Reply ]

    Salam.. sya p mngalami masalah yg sma ngan saudara shamsul.. sya hrp abg syahir cs dpt bantu kami.. Thnx.. Salam..

  33. Gravatar
    Shamsul [ Reply ]

    salam.. sya bru ja lps hbis spm.. alhamdulillah sy dpt 10A 1B.. sy nk mntak pndapat abg syahir cs.. sy tgh pening kpala otak dk pkiq nk pilih sma ada nk amik asasi sains or mtrik ataupn sarjana muda sains seni bina uitm.. program ni staraf ngn diploma kan? brapa tmpoh masa yg kna blaja utk degree lpas abes sarjana 2.. thnx

  34. Gravatar
    sya [ Reply ]

    hi guys.saye lepasan spm 08 n nk apply utk dip seni bina ..tp sayer x amik lukisan kejuruteraan..so bole ke kalu saye nk apply dlm dip seni bina tu??n ape di maksudkan dgn ‘temuduga bkn pendidikan’…ape ek yg biasanye dorang akn tye??saye ade try apply kat Utm utk dip senibina ni ni…so sape2 yg tau pliz bitau saye ek..tq.email kat sya_greenkopa@yahoo.com.my

  35. Gravatar
    nabila [ Reply ]

    salam..
    sy nk bertanyakan tntg syarat2 untk mnjd arkitek dan kelayakan result SPM???
    berapa tahun belajar untk mnjd seorang arkitek yang bertauliah??
    apakah peluang untuk bekerja sebagai seorang arkitek terbuka di Malaysia??
    sy sekarang form 4 dan ambil aliran sains..xpe ke klo sy ambil aliran sains..lari x dengan kerjaya yang saya nak ceburi itu??
    terima kasih kerana sudi membaca comment sy ini…
    malkum balas dari pihak tuan/puan amat sy hargai..
    tolong la sy k
    terima kasih sekali lagi…

  36. Gravatar
    anwar [ Reply ]

    nak praktikal leh x????

  37. Gravatar
    Fena [ Reply ]

    Akum…..brapa tahun untuk tempoh belajar dalam bidang arkitek?

  38. Gravatar
    lilo [ Reply ]

    lau skm tahap 1 lh ker jd pelukis pelan?lau de email sy at lilostich_oct86@yahoo.com

  39. Gravatar
    hidayah [ Reply ]

    saye dpt temuduga di uitm tuk cos senibina dalaman..
    sy nk tau..senibina dalaman nie blaja ape?
    t dah grad..kije ape?
    xplain sikit..

  40. Gravatar
    eqwan [ Reply ]

    salam
    saya nak sangat mintak bantuan abg shahir..
    saya dah dapat (temuduga) utk seni bina tapi
    kalu leh nak mintak tolong sape2yg dah dpt kos nie. tolong bagi tau tips2 nak hadapi temuduga..
    leh email kan kat eq_wan89@yahoo.com.my

  41. Gravatar
    cyrus [ Reply ]

    saya pembekal bata terbaru iaitu bata tidak perlu di plaster dan hanya perlu di susun. ia menjimatkan sehingga 3o% kos pembinaan, begitu mudah, senang dan cepat. harapan saya ia boleh dimasukkan dalam plan yang akan datang

  42. Gravatar
    faTh [ Reply ]

    salam. . .
    nak tny. ? ape ek yg perlu utk jd arkitek..
    sy minat sgt2 bidang ni.tp sy xberpeluang nak amik kos ni sblm ni.

    time sekolah dulu, sy amik sains tulen.sekolah sy x twrkan kan subjek lukisan kejuruteraan. jd xpnh la blaja lukisan kejuruteraan ni.

    lepas je SPM 07, sy trs smbg blaja kat matrik perlis. kat situ pun sy x amik jurusan berkaitan arkitek ni sbb xda dlm program tu. sy amik sains fizikal.

    sy minat sgt2 bidang arkitek ni. jd sy mohon kos senibina di UTM. 21 april ni sy ada temuduga kemasukan ke UTM untuk kos ni. hrp2 dptlah. sy da crk info skit2 berkaitan kos ni ngan try blaja skit2 tntg kos ni.

    soalan sy . .
    sy ada peluang ke amik kos ni. slalu dlm temuduga camni, diorang akan tny pe ek.?

  43. Gravatar
    ryiez [ Reply ]

    salam…
    saya mempunyai minat yang mendalam didalam jurusan senibina.. sekarang saya bekerja sebagai interior designer dan mempunyai pengalaman kerja hampir 8 tahun kerana mempunyai diploma didalam jurusan senibina dalaman dari IPTS.

    Hasil dari minat yang mendalam, saya ingin menyambung pelajaran saya di dalam bidang senibina (architecture).. layak kah saya untuk ke tahap ijazah @ seterusnya? bagaimanakah caranya?

    terima kasih

  44. Gravatar
    fadzli [ Reply ]

    Bagaimana hendak mendaftar sebagai pelukis pelan dan syarat-syaratnya ?
    Dan bagai mana cara-caranya….
    maklum balas tuan/puan amat dihargai…tq

  45. Gravatar
    faqih [ Reply ]

    boleh beri contoh carta aliran sijil layak menduduki(cfo)..
    saya perlukan segera….

  46. Gravatar
    ikhwan [ Reply ]

    sy pelajar baru di sebuah kolej…sy nak tahu lbh lanjut tntg sebi bina dan bnda yg berkaitan dgn senibina apa yg ptt sy tahu

  47. Gravatar
    kElontet [ Reply ]

    salam….
    saya ada masalh sikit dgn perbezaan benda ni sebab saya ada apply jawatan perkerjaan kedua-duanya,

    apakah perbezaan juruteknik senibina dgn pelukis pelan senibina…?

    p/s:aieUiTM mcm kenal je…?syahir kan.?

  48. Gravatar
    D. Theanmoli [ Reply ]

    saya pelajar Kolej Yayasan Melaka . Saya belajar pelukis pelan senibina dah habis tahap satu dan dua . saya nak buat tahap tiga iaitu praktikal . saya nak tempat-tempat kerja arkitek di johor (skudai).tolong hantar maklumat yang saya tanya. terima kasih .thanks a lot.

  49. Gravatar
    ina [ Reply ]

    salam..skrg ni sy dlm jurusan dip sni bina di POLISAS..sy nak tahu lps jer grad nanti,patut kah sy trus bekerja atau sambung degree??

  50. Gravatar
    hisham [ Reply ]

    hey, semua!
    saya calon SPM 2009 dan berada dlm aliran engineering. Saya berminat untuk menjadi arkitek. boleh bagi list2 IPTA/IPTS yg menawarkan course begitu? dan… apa syarat2nya utk SPM??

  51. Gravatar
    nasaki [ Reply ]

    now i still in spm candidates in this years after i take are result spm,i want to take are architect course but i ain’t know where can i continues…please help me…

  52. Gravatar
    idayu [ Reply ]

    skrg sya lepasan spm nak mohon ipt dalam bidang arkitek tapi sy tak tahu nk ambil diploma dalam apa??? boleh tolong sy tak

  53. Gravatar
    alia [ Reply ]

    salam..sya akn mngikuti program srjana muda sains senibna uitm xlama lgi..bleh terangkan kpada sya dngan lbh mndalam mngnai step untuk mnjadi seorang arkitek brtauliah?

  54. Gravatar
    syira [ Reply ]

    sy mmg minat sgt2 ngn arkitek..
    tp xdpt g u or kolej yg mnawarkan kos itu..
    kos pew ek tok jd arkitek??
    seni bina ek??

  55. Gravatar
    ain dzaya [ Reply ]

    actually sy nk jadikan architecture sbg kerjaya saya pada masa hadapan..saya sekarang buntu samada untuk memilih sarjana muda sc senibina @ diploma hisan dalaman, sedangkan kedua2 ny saya minat…ramai pendapt bagitau sy yg senibina ni xsesuai untuk perempuan dan peluang pekerjaan xmeluas..tapi saya lebih berkehendak ke arah senibina…adakah benar senibina xsesuai untuk golongn wanita dan banyak saingan?

  56. Gravatar
    Uedi [ Reply ]

    Salam..
    Perkara penting yg org kena tahu utk jd arkitek ialah MINAT, jgn hanya pandang pendapatan lumayan dan glamour shj. Perkara ‘MINAT’ sbnrnya subjektif, utk jd betul2 real arkitek mestilah minat terhadap rekaan bangunan, rumah dsb. Sy sbnrnya bkn arkitek tp mempunyai diploma dlm senibina, kena ambik degree kurang2nya 3 tahun lg untuk jd graduate/junior arkitek. Skrg ni kerja dlm bidang lain sket tp still berkaitan dgn design rumah/bangunan. Byk masa dihabiskan dpn komputer.

    Sekadar berkongsi pengalaman, sy sbnrnya minat utk jd arkitek sejak dr sek rendah lg. sy sentiasa kagum dan suka kpd rekaan rumah/bangunan sehingga skrg. Banyak rekaan bangunan baru di malaysia hatta di dunia ni pun sy suka ambik tahu. Ambik contoh reban ayam, bagaimana struktur bumbungnya? berapa tingginya? luasnya? berapa ekor boleh muat dan selesakah ia? peredaran angin dalamya? dan ber macam2 lg persoalan dlm fikiran sy, kerana apa? kerana sy ‘MINAT’.

    Pandai melukis tidak semestinya wajib tetapi ianya satu bonus yg sgt2 penting. Pd pndapat saya ‘pandai melukis’ adlh satu ilmu yg HAMPIR WAJIB dlm setiap orang yg nk bergelumang dlm dunia senibina. Kebanyakn arkitek pandai melukis sejak dr bangku sekolah lg. Semasa dlm study senibina, setiap masa anda dipaksa, terpaksa dan dipaksa memaksa diri utk melukis. Di peringkat universiti @ kolej, anda tidak di ajar utk melukis sebaliknya ilmu ini harus dibawa sejak dr sekolah lg.

    Anda yg berminat dlm bidang ini harus mempunyai minda dan fizikal yang kuat, anda kena tahu bahawa pembelajaran senibina adlh sentiasa sibuk, x cukup masa, kena tahan mengantuk, busy 24 jam, tahan stress dan luarbiasa life nya dr student2 kursus lain. Yg ini anda kena alaminya sendiri, 1 hari kalau sy nk bercerita tentang bab ini.

    Pendapatan arkitek adalah subjektif jgk, yang betul2 berpendapatan tahap x masuk akal adalah principal/pengarah atau arkitek yg betul2 otai, kalau stakat kerja arkitek 10 tahun hanya boleh hidup senang shj.. mungkin jgk ada tp jarang berlaku.

    *catatan di atas hanyalah pandangan/fikiran/pengalaman peribadi sy shj. Ianya bkn fakta yg kukuh utk dijadikn panduan/pedoman utk anda menjadi seorang arkitek. Harap tidak emotional, mungkin ramai yg bersetuju dgn pndangan sy ini.

    Zaidi
    Pengarah urusan Emzec Design.

  57. Gravatar
    Sannthira [ Reply ]

    Saya ingin bertanya tentang apakah kelayakan untuk menjadi akitek.Ianya susah untuk mendapat kerja ini.Disamping itu saya bukan aliran sains di sekolah,saya kelas sastera dan mengambil mata pelajaran Pendidikan Seni Visual tetapi saya sangat minat untuk menjadi akitek di tanah air saya ini.Sekian terima kasih.Tolong send jawapan di emel-sannthira_priyan@yahoo.com

  58. Gravatar
    rodz [ Reply ]

    salam sejahtera,
    saya nak ajukan soalan mengenai macam mana nak mendapatkan cop kelulusan pelan jika saya ingin membuat pelan rumah atau banggunan..
    01- Adakah saya perlu mendaftar sebagai ahli PAM,
    02- adakah saya perlu mengikuti kursus yang diadakan.. sila nyatakan kursus tersebut jika ada..
    03- jika saya memohon cop minta meluluskan pelan. saya boleh dapatkan dengan mana-mana cawangan arkitek yang berhampiran. tanpa sebarang halangan.
    04- jika saya memohon cop untuk saya sendiri. bagaimanakah caranya, dengan siapa saya berurusan..
    05- jika saya ingin menjual pelan, lesen apa yang perlu digunakan. dan dimana hendak mendapatkan lesen tersebut yang sah.
    sekian..

    • Gravatar
      john [ Reply ]

      1- xperlu
      2- xperlu
      3- ye . sediakn bayaran. dan pelan awk kene ikut bylaw
      4- nak cop sendri?
      a- amik degree part 2 kat universiti
      b- keje la 3 tahun amik exam part 3 kalo lulus boleh la dapat cop tu
      5- nak jual plan…jual jela .. cop tu utk dpt approval authority je

  59. Gravatar
    idayu [ Reply ]

    boleh tak saya nak tahu tentang perakuan bayaran interim mengikut PAM 2006 dan tugas arkitek dalam menyediakan perakuan bayaran interim ini berdasarkan PAM 2006?

  60. Gravatar
    amalin [ Reply ]

    assalamualaikum
    macam mana saya nak menceburi bidang arkitek ini.saya minat sangat ,masa saya sek.men.teknik saya ambik kos kejuruteraan awam
    tetapi sekarang saya sudah tersasar jauh.ke bidang kejuruteraan teknologi elektronik,..sekarang dah diploma level 4.. ada tak elektronik ini berkaitan dgn apa2 dlm bidang arkitek…

    • Gravatar
      john [ Reply ]

      hmm jangan la…kalo sy boleh undur masa.. x ingin sy jd arkitek..haha

      • Gravatar
        john [ Reply ]

        alasan..
        1- nasib la kalo hang dapat bos baik.. xpayah stayback. boleh tdo nyenyak. weekend x kacau.
        n dapat gaji sharp ikut time..hihi
        2- projek…haish senang ke nak dapat?? belum sebut payment lg.. hihi
        3- client plak? huish kalo komen design..mcm la dia byk duit sgt nak buat itu ini
        mcm2 nak…walhal tapak sekangkang kera… bila nak mintak payment.. larikkk
        lajuuu pulak..kekeke
        4- developer…cuba tanya la ni rumah teres berapa depa bayaq 1 unit? depa mesti ingat arkitek x makan nasik…arkitek makan dedak..haha
        5- projek gomen. xusah dekat lah…
        tp seronok.. jd arkitek..minda aktif..pikiaq nonstop..konfom jd genius..cuba la jd arkitek
        3-4 tahun then pi amik iQ test…konfom tgi.
        6- kesian arkitek yg berpotensi…keadaan la ni langsung…haish xtau nakkata la..

  61. Gravatar
    nadia [ Reply ]

    salam..
    tahun depan saya akan masuk tingkatan 4.
    tp sy xtahu nak ambik kos(aliran) apa..
    aliran apa yang bersesuaian dengan bidang architechture?
    LK ke? Sc ke? atau lain2?
    saya harap saye dapat maklum balas dr tuan/puan mengenai masalah saya ini sebelum kemasukan ke tongkatan 4 tahun 2011.
    tuan/puan boleh balas di email saya.. riena_mya@yahoo.com
    sekian

  62. Gravatar
    Nur hanisah binti ghazali [ Reply ]

    Saya baru sahaja tamat pengajian di kolej komuniti arau perlis mengambil sijil pelukis pelan seni bina dan mengetahui asas cadd 2D,saya ingn mencari kerja sebagai pelukis pelan seni bina..

  63. Gravatar
    Nur hanisah binti ghazali [ Reply ]

    Saya baru sahaja tamat pengajian di kolej komuniti arau perlis mengambil sijil pelukis pelan seni bina dan mengetahui asas cadd 2D,saya ingn mencari kerja sebagai pelukis pelan seni bina..jika ada sila emailkan kepada saya di eycha09@ymail.com

  64. Gravatar
    nieja [ Reply ]

    apa fungsi lukisan persembahan dlm kjian seni bina??

  65. Gravatar
    nurain [ Reply ]

    mcm mane nie ….saya nak jadi arkitek tapi tak tahu subjek apa yang perlu saya ambik.emm..subjek physic pening kew untuk jadi arkitek????

  66. Gravatar
    AFIQ FAKHRI [ Reply ]

    Macam ane nak apply arkitek nie…saya minat sangat jurusan nie…

  67. Gravatar
    Amiruddin Zainal [ Reply ]

    Saya lepasan SPM 2010 .
    Saya berminat untuk menjadi Arkitek .
    Boleh terangkan tentang jurusan seni bina ni tak ?
    Apa perbezaan Reka Bentuk Dalaman dan Seni Bina Landskap ?

    Maklum balas amat dihargai .

  68. Gravatar
    Ms.Dyla Qistina [ Reply ]

    Perhatian kepada : syahir cs
    bachelor in architecture (HONS)
    Universiti Teknologi Mara

    Sekiranya anda masih lagi membaca maklumat di sini, minta diberi perhatian kepada comment ini.

    Mohon sila contact saya di alamat email ms.dylaqistina@yahoo.com atau mungkin boleh berikan alamat email encik/cik kepada saya. Sangat memerlukan bantuan daripada anda.

    Terima kasih and thanks
    Dyla Qistina

  69. Gravatar
    alyyn [ Reply ]

    salam..boleh terangkan dengan jelas tentang sains senibina??

  70. Gravatar
    rahimi surveyor [ Reply ]

    hello,bley saye tao x bidang sains geomatik(jurukur) ader kaitan ke dengan arkitek?sbab die under faculty senibina perancangan dan ukur…sy nk jd arkitek laaa

  71. Gravatar
    schabella [ Reply ]

    mmm…klo spe yang nak blaja kat uitm..kan post graduate tros…amek sarjana muda sains(senibina)4 tahun..pastu smbong agi..PART 2(2 tahon)..kne kje 2 tahun untuk amek PART 3..bru jd arkitek yg bertauliah..yg nie kne amek exam…nak kongsi je..klo slh bgtau je..:)

  72. Gravatar
    amy roslan [ Reply ]

    saye merupakan pelajar lepasan matrikulasi. saye ada interview 29/4 nie.. saye dikehendaki membawa lukisan semasa sekolah. lukisan ape yang patut saye bwk?

  73. Gravatar
    Amir [ Reply ]

    untuk amy roslan..interview for architecture’s course? For me, just bawa drawing yang u lukis masa sekolah dulu..x cantik x kisah sgt la..kalu ada yang cantik lagi elok laa..they just want to see u have talent or not jer…or maybe u can draw a scenery which have building,environment(nice landscape view)..and then read something about famous architect..and make sure u have 1 or 2 favourite architect in ur mind..which can tell ur interviewer a story what u really like about them.

  74. Gravatar
    ahmad hamizan [ Reply ]

    Saya baru lepasan spm dan sekarang saya dapat dua pilihan iaitu matrik ngan uitm.uitm ni saya dpt diploma dlm jurusn kejuruteraan dan pembinaan.adakah mudh utk mndpt kerje jika sya cemrlg dlm jurusan ini ataupun saya kena smbung dulu ijazah?tolonglh saya yg dlm kebingungn ni kerana saya dgr mndpt pkrjaan doktor lebih mudh kerana mtrik saya dpt jurusn sains.

  75. Gravatar
    girl_88 [ Reply ]

    askum…sya tengah mncari tmpat praktikal jurusan binaan bangunan dri ikbn wakaf tapai utk blan 7 nie,hrap bleh bntu

  76. Gravatar
    ashikin [ Reply ]

    hey hai…. tau tak arkitek kat uitm nie tuk degree sc seni bina nie bkn taraf dip dah…lepas habs 4 atau 3 taun( bg yg dari matrik) dah bleh terus sambung master program degree yg ke 2 tue dah tak ditawarkan… terus smbng master

  77. Gravatar
    azizah [ Reply ]

    Akum, Saya Puan Azizah anak saya memiliki sijil asas cadd 2D oleh sebab dia bisu dan pekak sehingga sekarang ini dia belum mempunyai pekerja adakah penyebab orang OKU sukar mendapat pekerjaan seorang Pelukis pelan atau apa2lah. Dan saya sebagai seorang ibu rasa sedih dengan masa depan beliau. Bolehkah saya merayu dengan persatuan tuan agar anak saya ini diberi peluang pekerjaan dimana2 saja dikawasan Kota Kinabalu.

  78. Gravatar
    fyzasams [ Reply ]

    next week sy ada interview uitm dlm diploma seni bina landskap. boleh saya tahu,apakah nama nama company seni bina landskap yg terkenal di malaysia dan luar negara .terima ksih :)

  79. Gravatar
    art is gold [ Reply ]

    salam 1 m..berkenaan persoalan yg timbul berkaitan dunia arkitek ny d cni sy ada sdkt info yg bknla stpat mna pn just cma sdikt pngthuan dn pnglmn yg berasas..utk mncburi dnia arkitek dn untk mnjdi arkitek sjti pngthuan yg mndlm dn d prlukan,imaginasi yg tinggi meluas jkalau boleh imagine utk design bngunn yg mmbuatkan engineer pning kpla tpi berla yg betul pnya,pngthuan dlm bidang sejarah arkitek jg pnting tw,bidang pmbinaan scra detail saiz,bentuk,bahan,keperluan keadaan,keselamatan,keseimbangan alam,science material,structure ..soo dgn smua pngthuan ini combine lg dgn apply lesen kontraktor klas d bgi dip and klas c bgi pmegang dgree and kena ambk trlbh dulu test exam dri LAM stlah 2 thun bpnglmn dlm bdang ini dn jdila arkitek sjati..xda pnghlng utk mncburi bdang ini cma klayakan spm must have 3 kredit minima or 2.0 stpm..

  80. Gravatar
    NAMA [ Reply ]

    rekabntuk dalaman dan senibina,boleh trangkan prezaannya dan bagaimana skop kerja?ley jadi arkitek x dua2?

  81. Gravatar
    nana_adina [ Reply ]

    Hi Guys,
    If you are willing to learn 3d Max Studio,
    please contact me and click the link
    TQ

  82. Gravatar
    mie [ Reply ]

    boleh saya tahu, apakah syarat-syarat untuk berdaftar sebagai pelukis pelan.?

  83. Gravatar
    izan [ Reply ]

    salam..sy nk tau ape beza antara arkitek & pelukis pelan dari segi luas, tingkat lumah yg boleh mereka bina..tq

  84. Gravatar
    KD [ Reply ]

    salam..
    Ahak.. rasa sejuk ja baca sini. semua brminat dlm dunia architect.

    arch nie mmg best dan mncabar, kita akan perah idea yang sntiasa baru dan imaginasi yg sangat luas dan dalam. Bangunan prlu kita tahu kstbilan, tiupan angin, cuaca, dan sbgainya. Aku dulu skolah teknik kulim, kos binaan bangunan so mudah la sikit aku kejar kos nie :) lpas tu Pengalaman aku time study kos archtect kat UiTM SI Perak, mmg best sampaikan pi kelas tu penah tak mandi. duduk dlm studio dari pagi smpai malam. mkm,tidur dlm studio ja. kos arch nie mmg lain dri kos lain, ada nilai kreatif, imginasi tggi, khebatan dari reka bentuk dan lukisan,(design) so klu nk mintak Universiti or kolej kena la buat pilihan kos. then klu dpat kos lain, kita prgi jmpa pngurusan ckp yg nk tukar kos architect, then dia akan tgok kputusan SPM kita layak ke tak. klu layak dia bagi la tukar.klu tak layak duduk saja kos ditetapkn..tapi klu nk masuk poli tak silap aku 3,4A dlm spm dah boleh masuk kos arch. tapi kena ada mataplajaran lukisan LK,GEO, atau Lukisan binaan. itu yg diutamakan. Good Luck 4 u all.

    KD
    assistant architect

  85. Gravatar
    mira [ Reply ]

    salam… degree ukur bangunan berkaitan tak dengan dunia arkitek..n perlu ke asas2 spt fizik? klo spm x amik fizik sbb aliran sastera kira mmg tak ade peluang ke nk smbg kos ni?

  86. Gravatar
    NR [ Reply ]

    SALAM,..SAYA LEPASAN STPM THUN 2010-2011,SYA AKAN MEMBUAT PRMOHONAN UPU,..SYA DAH TNGOK SYARAT KELAYAKAN,DN SYA LAYAK MEMOHON ISM SENI BINA DI UTM,DN SYA JUGA LYAK MEMOHON ISM SENIBINA DALAMAN DI UITM,..

    SOALAN SYA SKRNG; apakah perbezaan seni bina dalaman dan seni bina? dan adakah seni bina dalaman adalah kos untuk kerjaya arkitek?
    harap boleh bantu,..

  87. Gravatar
    nadinada90 [ Reply ]

    hye…sy lepasan diploma seni bina utm…
    layak ke klu sy nak buat part time dirumah untuk melukis pelan rumah yang bersaiz sederhana…? apa yg patut sy buat sehingga layak menjual pelan2 tersebut kepada yg berminat dgan design2 sy ??

    please blas kat email ni zatienadia@yahoo.com

    terima kasih :)

  88. Gravatar
    norasmah [ Reply ]

    tuan cyrus ;
    di manakah alamat anda?no telefon untuk dihubungi iye

  89. Gravatar
    norasmah [ Reply ]

    salam;
    saya bercadang nak bina rumah
    tapi siapa sebenarnya yang layak untuk rujuk untuk buat pelan rumah

  90. Gravatar
    izzat [ Reply ]

    sya pnuntut dip. sni bna di puo ingin nk, apa beza dip. sni bina dgan bachlor sni bna yg dtwarkn d uitm??

  91. Gravatar
    Mohamad Fahmi Adli Bin Suhaimi [ Reply ]

    Saya ingin bertanya tentang apakah kelayakan untuk menjadi akitek.Ianya susah untuk mendapat kerja ini.Disamping itu saya bukan aliran sains di sekolah,saya kelas sastera dan mengambil mata pelajaran Pendidikan Seni Visual tetapi saya sangat minat untuk menjadi akitek di tanah air saya ini.Sekian terima kasih.

  92. Gravatar
    Mohamad Fahmi Adli Bin Suhaimi [ Reply ]

    Syarat2 nak jadi arkitek? apakan institut yang perlu di ambil selepas spm? … nak ajukan soalan mengenai macam mana nak mendapatkan cop kelulusan ..?saya bukan aliran sains di sekolah,saya kelas sastera dan mengambil mata pelajaran Pendidikan Seni Visual tetapi saya sangat minat untuk menjadi akitek Sekian terima kasih.

  93. Gravatar
    fakri [ Reply ]

    salam semua..Saya berminat nak sambung ijazah dalam bidang senibina separuh masa. Boleh saya tau dimana boleh saya belajar..ada tak mana2 universiti yg sesuai di Perak?

  94. Gravatar
    yani [ Reply ]

    Salam semua.Saya ingin memasuki bidang senibina lanskap,saya ingin tahu adakah bidang ini mewujudkan peluang kerja yang luas dan bayaran yang setimpal kerja? sekarang saya sedang berkhidmat dalam kerajaan.

  95. Gravatar
    nazir94 [ Reply ]

    saya lepasan sijil kemahiran malaysia(skm) tahap 2 jurusan pelukis pelan seni bina dari ikbn.. macam mane nak sambung untuk diploma seni bina di U??
    minta tlg email kan di muhammadnadzir3103@gmail.com

    harap admin membantu…

  96. Gravatar
    farrah hana [ Reply ]

    salam..saya perlukan bantuan dari admin,saya baru saja tamat blaja di akademi binaan malaysia (ABM) dalam bidang architecture drafting.macam mne nak sambung belaja bagi diploma??tlg email ke farrah_hana94@yahoo.com

  97. Gravatar
    Ain syakira [ Reply ]

    nak tanya psal salary klau ambil arch?

    • Gravatar
      Tengyuen Ngan [ Reply ]

      @Ain syakira

      Salary… tak banyak, kalau ada degree, biasanya RM2500 sebulan utk fresh grad. Lepas itu, based on performance, kalau boss suka kamu, boleh sampai RM4000 sebulan selepas berkerja 2 tahun.

  98. Gravatar
    zulkarnain [ Reply ]

    Nak part time sebagai draftperson

  99. Gravatar
    shiela [ Reply ]

    hello, my name is nashiela. i wanna ask that where can i apply scolarship for architectural ? bcos i choose to enter IPTS to futher my study and i really need the scholarship. can you suggest me any link for scholarship ?

Leave a Reply





Frank Gehry in the SimpsonsHow to Spice up your ModelNothing is Higher than ArchitectWhat is a Desk? Architect's Desk

Frank Gehry in the Simpsons [1:23]

How to Spice up your Model [2:22]

Nothing is Higher than Architect [1:38]

What is a Desk? Architect's Desk [6:22]



25 Fictional Architects in Movies20 Amazing quotes by Famous Architects24 Architect's Dress Code in BlackDownload 12 free PhD Archi Thesis

24 Architect's Dress Code in Black

20 Amazing quotes by Famous Architects

25 Fictional Architects in Movies

Download 12 free PhD Archi Thesis



5 Creative Ramps for the Disable17 Minimalist Architectural WallpaperPen & Pencil Sketches Photoshop Tutorial18 Architecture Fonts for Architects

5 Creative Ramps for the Disable

17 Minimalist Architectural Wallpaper

Pen & Pencil Sketches Photoshop Tutorial

18 Architecture Fonts for Architects