Villa F in Rhode Island, Greece by HAJ Studio

Updated on September 30, 2016 in Masterpiece

The site of the holiday home in Rhodes/Greece yet possess characteristics and outstanding qualities, which we only attempted to frame with our design.

Villa F in Rhode island Greece, designed by HAJ Studio by Peter Thomas Hornung and Elsa Katharina Jacobi in collaboration with Jan Escher. All image © bloomimages, taken from the official website hornungjacobi.com

Villa F in Rhode island Greece

The site of the holiday home in Rhodes/Greece yet possess characteristics and outstanding qualities, which we only attempted to frame with our design.

The site is located three meters above a coastal road, which is bordered by a natural stonewall that has been equally continued for our proposal.

The holiday home was designed for a couple. They wished a separate area for guests, which we mostly embedded in the given topography by integrating the shady tree population and without generating an equally visible volume.

The site is located three meters above a coastal road, which is bordered by a natural stonewall that has been equally continued for our proposal. On the one hand the continuation of the found wall generates a high level of privacy, while on the other hand it relates to the given situation, which we were tempted to preserve as much as possible. The holiday home was designed for a couple. They wished a separate area for guests, which we mostly embedded in the given topography by integrating the shady tree population and without generating an equally visible volume.

At first sight the typology of the building seems to be strange compared with the context. However this first impression will be refuted by the choreography of the building

the entrance was generated by an interruption in the continuous natural stonewall, which leads one at first „under“ the site.

At first sight the typology of the building seems to be strange compared with the context. However this first impression will be refuted by the choreography of the building, which is precisely orientated at the context. While from a formal point of view the building relates to the found eroded rocks and washed away shoreline, the entrance was generated by an interruption in the continuous natural stonewall, which leads one at first „under“ the site.

Skylights show the path up to the main living area. The generated twist focuses our sight towards the ocean, whereas the surrounding walls only serve as a frame of the context. Thus a spatial division of the different uses was avoided where possible, as well as a differentiation of interior- and exterior spaces. Most important was to prevent a limitation of the magnificent view.

Related ➤  Primeval Symbiosis - Single Pole House by Konrad Wójcik

Thus a spatial division of the different uses was avoided where possible, as well as a differentiation of interior- and exterior spaces. Most important was to prevent a limitation of the magnificent view.

The lightweight construction was chosen because it will be mainly used for spontaneous short-term visits. Massive building parts were avoided  to reach a quick cool down.

The challenge in this design lies in construction and the involved climate technology. The construction of the building above ground is planned as a prefabricated timber structure finished with white plaster, which generates an abstract link to traditional old buildings close to that site. The lightweight construction was chosen because it will be mainly used for spontaneous short-term visits. Massive building parts were avoided to reach a quick cool down.

Through a mechanically controlled opening in the roof a well-known chimney effect will be activated, which starts at the massive base plate in the garage from where integrated cable ducts lead cooled air through the building. An additional cooling effect will be provided by the evaporation of the pool. The triangle-shaped photovoltaics on the roof provides the building with energy and enables a self-sufficient living.

An additional cooling effect will be provided by the evaporation of the pool. The triangle-shaped photovoltaics on the roof provides the building with energy and enables a self-sufficient living.

Through a mechanically controlled opening in the roof a well-known chimney effect will be activated, which starts at the massive base plate in the garage from where integrated cable ducts lead cooled air through the building.

Villa F in Rhode island Greece, designed by HAJ Studio by Peter Thomas Hornung and Elsa Katharina Jacobi in collaboration with Jan Escher.

Villa F in Rhode island Greece, designed by HAJ Studio by Peter Thomas Hornung and Elsa Katharina Jacobi in collaboration with Jan Escher.

Villa F in Rhode island Greece, designed by HAJ Studio by Peter Thomas Hornung and Elsa Katharina Jacobi in collaboration with Jan Escher.

p.s. All image © bloomimages, taken from the official website hornungjacobi.com

haj studio

HAJ Studio

HORNUNG AND JACOBI ARCHITECTURE is an Architecture and Research Studio based in Hamburg, Germany. Common ground throughout their projects, irrespective of it´s size or program, is their progressive relationship with the context.

Completed a masterpiece? Have a nice architectural travel experience to share? Share your ideas and thoughts, email us your amazing experience or work, photos at minimum 728px resolution with an interesting description. Email me at ngantengyuen@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*